II (Babi Yar)

[Avui es compleixen els 70 anys de l’inici de la Segona Guerra Mundial. Aquest post és una petita contribució a la memòria de les víctimes de la brutal persecució engegada pel règim nazi. Per desgràcia, fets similars als que ara es recorden han continuat ocorrent ací i allà en aquesta castigada humanitat. Pot ser que tots portem a dins un petit nazi adequadament reprimit, però de tant en tant es donen circumstàncies històriques que troben la manera d’alliberar-lo. Cadascú que es vaccine contra el seu jo i les circumstàncies.]

 

Babi Yar 1Alce els ulls a les muntanyes. Ara mateix l’aiguatge jau assedegat sobre els cudols de Morià. El sotabosc anhela l’arribada de la tardor. L’aire conserva records de l’estiu, una calor estantissa, moribunda. Ací i allà les fulles dels arbres caducifolis es tornen lívides. La fugida de la clorofil·la. La por que circula per la limfa, dissimulada. Algú vigila cada pas, el guardià que mai no dorm. En un despatx metòdic de Berlín, el sol llueix sobre les botes del Reichsführer. De dia el sol fa mal. De nit, la lluna.

Babi-Yar_clip_image001Una olor agra forada l’aire d’Ucraïna. Els peus esvaren taciturns en la rasa, disposats en direccions antagòniques. El vessament de la sàvia en seccionar la tija. Cada ràfega fa el silenci més dens, com pasta de cendra, transmés de generació en generació. La docilitat s’hereta, és una deixa dels avantpassats. L’acurada ordenació dels rengles. La juxtaposició de la nuesa. La pulcritud de les estadístiques. La pols de les paletades es diposita lentament sobre la guerrera, cobreix la hakenkreuz del braçalet.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s